Hoppa till innehåll

Bilförsäkring för unga under 25 år

Att hitta en bilförsäkring för unga personer kan vara lite knepigt men vi hjälper dig. Oftast har försäkringsbolagen högre priser på bilförsäkring om du är under 25 år men det går att komma undan detta med vissa försäkringsbolag. Vi har samlat de billigaste alternativen för dig som är ungdom och vad du ska tänka på när du jämför de!

Vilken är den billigaste bilförsäkringen för ungdomar?

Den billigaste bilförsäkringen för ungdomar just nu är Hedvig som har lågt pris oavsett om du är ute efter en trafik, halv eller helförsäkring till din bil. Det är ett modernt försäkringsbolag utan bindningstid och du ansöker enkelt och smidigt online.

Topplista med de billigaste bilförsäkringarna för unga just nu:

 • Hedvig – 392 kr (helförsäkring)
 • Evoli – 377 kr (helförsäkring)
 • Ica Försäkring – 551 kr (helförsäkring)
 • Gjensidige – 534 kr (helförsäkring)
 • OKQ8 Bilförsäkring – 548 kr (helförsäkring)
 • If Skadeförsäkring
 • Trygg Hansa Bilförsäkring

Topplista – Bilförsäkring under 25 år

   Hedvig Bilförsäkring
  • Modern och ny
  • Ingen bindningstid
  • Billig
  Prisexempel
  Trafikförsäkring: 182 kr
  Halvförsäkring: 232 kr
  Helförsäkring: 392 kr
  Information
  Maskin: 10 år (eller 8000 mil)
  Drulle: Ingår ej
   Evoli Bilförsäkring
  • Billigast
  • Ingen bindningstid
  • Bra service
  Prisexempel
  Trafikförsäkring:
  Halvförsäkring: 189 kr
  Helförsäkring: 377 kr
  Information
  Maskin: 10 år (eller 8000 mil)
  Drulle: Ingår ej
   Ica Bilförsäkring
  • Fast pris i 5 år
  • 4,8/5 i betyg
  • ICA bonus
  Prisexempel
  Trafikförsäkring: 197 kr
  Halvförsäkring: 257 kr
  Helförsäkring: 551 kr
  Information
  Maskin: 8 år (eller 10 000 mil)
  Drulle: Ja (halv- och helförsäkring)
   Gjensidige Bilförsäkring
  • 4,6/5 i betyg
  • Allrisk ingår
  • Bra pris
  Prisexempel
  Trafikförsäkring: 185 kr
  Halvförsäkring: 315 kr
  Helförsäkring: 534 kr
  Information
  Maskin: 10 år (eller 12 000 mil)
  Drulle: Ja
   OKQ8 Bilförsäkring
  • Lågt pris
  • Rabatt hos OKQ8
  • Låg självrisk
  Prisexempel
  Trafikförsäkring: 185 kr
  Halvförsäkring: 332 kr
  Helförsäkring: 548 kr
  Information
  Maskin: 10 år (eller 12 000 mil)
  Drulle: Ja (hel- eller halvförsäkring)
   Gofido bilförsäkring
  • Ingen bindningstid
  • Lågt pris
  • Anpassningsbart
  Prisexempel
  Trafikförsäkring: 198 kr
  Halvförsäkring: 313 kr
  Helförsäkring: 567 kr
  Information
  Maskin: Upp till 8 år eller 10.000 mil
  Drulle: Tillval

Finns bilförsäkringar för ungdomar?

Nej, det finns inga specifika bilförsäkringar för unga men det går att komma undan billigare hos vissa försäkringsbolag. Vanligtvis brukar du annars behöva betala betydligt dyrare om du är under 25 år och vill ha en bilförsäkring. Det beror på att de flesta trafikolyckor orsakas av personer under 25 år och därför är risken för försäkringsbolaget högre med dig som kund.

För att komma undan att betala dyrare premie och självrisk så fuskar många genom att ställa föräldrarna på bilen. Eftersom föräldrarna är över 25 år så kommer de få ett vanligt pris på bilförsäkringen och på så sätt kommer du undan det. Men om du väl krockar bilen så kan försäkringsbolaget börja undra om det verkligen är föräldrarna som äger bilen och använder den. Kommer de fram till att du har gjort detta för att undvika en högre premie och att det är du som använder bilen främst så kan försäkringen sluta gälla. Då kan du själv bli betalningsskyldig för skadan du har orsakat och det kan blir riktigt dyrt. Därför rekommenderar vi istället att du hittar en billig bilförsäkring för ungdomar istället för att fuska.

Jämför bilförsäkring under 25 år

För att inte bilförsäkringen ska bli onödigt dyr om föraren är under 25 år så gäller det att jämföra olika alternativ. Vissa alternativ är mer lämpliga för unga då de har saknar specifika villkor som gör det extra dyrt för ungdomar när de väl krockar. Läs mer om vad du ska tänka på när du jämför bilförsäkringar för ungdomar nedan.

Ingen förhöjd självrisk

Vissa försäkringsbolag har en förhöjd självrisk om försäkringen skulle aktiveras för förare under 25 år. Anledningen är att unga förare oftare hamnar i trafikolyckor och för att kompensera så tar de därför ute en högre avgift. Se till att du tecknar en bilförsäkring som inte har en förhöjd självrisk för dig. Exempel på alternativ är Ica bilförsäkring eller Evoli bilförsäkring som inte tar ut en förhöjd självrisk.

Mer skydd

Som ny bilförare kan du åka ut för en del olyckor och råka göra en del fel. För att det inte ska bli dyrt att begå små fel i början på bilkörandet så rekommenderar vi att du inkluderar fler skydd. Viktiga skydd du kan leta efter i en bilförsäkring som kan vara bra att ha för unga är kostnadsfri lagning av glasskada och feltankningsskydd. Dessa skydd ingår inte som standard i alla bilförsäkringar men vissa försäkringsbolag har valt till de.

Välj inte billigast

Som ungdom behöver inte de billigaste bilförsäkringarna vara de bästa alternativen. Precis som vi nämnde ovan så spelar skydden som ingår i försäkringen mycket roll. Leta därför inte endast efter det lägsta priset utan se till att försäkringen samtidigt har de skydd som du vill ha och bra villkor för unga förare.

Vilken slags bilförsäkring passar unga?

Så vilken slags försäkringstyp ska du som är ung skaffa till din bil? Du har tre val som är trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. De olika valen skiljer sig åt i hur omfattande skydd de ger dig och därför passar de olika bra för ungdomar. Nedan går vi igenom när de olika bilförsäkringarna passar bäst.

Trafikförsäkring för en billig bil

Har du precis skaffat första bilen och det är en gammal och billig bil så kan en trafikförsäkring vara ett bra val. Anledningen är att det finns en risk att du kommer krocka bilen eller skada den på något sätt. Att då behöva betala en självrisk och innan dess en premie för att få bilen reparerad kan ofta vara dyrare än bilens värde. Om du endast skaffar en trafikförsäkring istället som täcker endast skador på annan egendom och andra personer kommer du undan mycket billigare.

Det kan alltså vara mer värt att vara lågt försäkrad och ta risken att köpa en ny bil om du skulle krocka den gamla som ungdom. Samtidigt krävs det att du har en viss likviditet i privatekonomin som tillåter dig att lägga ut pengar för en ny bil om något skulle ske.

Halvförsäkring för en ny bil

Köper du en helt ny bil så är det bra att vara fullt försäkrad när du är ung, eftersom risken för skador på bilen är betydligt högre. Samtidigt så har du vagnskadegaranti i tre år från tillverkaren av bilen när du köper en helt ny bil. I kombination med en halvförsäkring så får du samma skydd som en helförsäkring med vagnskadegarantin. Därför behöver du endast skaffa en halvförsäkring under de första tre åren och kan på så sätt komma undan billigare.

Helförsäkring för dyra bilar

Om tre år har gått och vagnskadegarantin därför har löpt ut så kan det vara smart att teckna en helförsäkring. Det är dock endast om du har en hyfsat ny bil som har ett ganska högt värde. För dig som ungdom är det extra viktigt att ha en helförsäkring om du köper en mer exklusiv bil då det är större risk att du skadar den.

Vad kostar en bilförsäkring under 25 år?

Om du är under 25 år så kostar en bilförsäkring lite olika beroende på vilket skydd du ska ha. Är du endast i behov av en trafikförsäkring kostar det mella 200 – 400 kr/månad, en halvförsäkring kostar runt 350 – 550 kr/månad och en helförsäkring mellan 650 – 1150 kr/månad. Dessa priser är dock endast prisexempel på en exempelperson och det exakta priset för dig kan du endast ta reda på hos försäkringsbolaget.

Det finns många olika faktorer som påverkar priset på din bilförsäkring och exempel är din ålder, vart du bor, bilens modell, bilens ålder och bilens skick. Som ung är det ofta dyrare att teckna en bilförsäkring du då inte har haft körkort så länge och är van i trafiken.

För att få så lågt pris som möjligt hos ett försäkringsbolag som ung person ska du välja noggrant vilket försäkringsbolag du tecknar försäkringen hos. Vissa försäkringsbolag har nämligen inte förhöjda självrisker och liknande för unga och det är dessa försäkringsbolag du ska välja.

Självrisk för unga personer

Är du ung och tecknar en bilförsäkring eller lånar ut bilen till en ung förare så kan det bli dyrare vid en krock. De flesta försäkringsbolag har nämligen förhöjda självrisker på förare under 25 år. Det kostar därför oftast runt 2000 kr istället för 1000 kr i självrisk för en bilförsäkring om personen är under 25 år. Däremot finns det försäkringsbolag som Ica Försäkring som endast har en självrisk på 1000 kr oavsett ålder på förare.

Vanliga frågor

Vad kostar en bilförsäkring för en ungdom?

En bilförsäkring för en ungdom är runt dubbelt så dyr som en vanlig bilförsäkring för en person över 25 år. Anledningen är att de oftare hamnar i olyckor och därför så tar försäkringsbolagen ut en högre premie och större självrisk.

Måste du står som ägare på bilen du försäkrar?

Ja, försäkringsbolagen säger att du måste stå som ägare på den bil du försäkrar och samtidigt vara den som ska köra bilen. Du får därför inte skriva bilen och försäkringen på dina föräldrar för att få en billigare försäkring. Då kan du utebli ersättning helt om försäkringsbolaget lyckas bevisa att du har gjort det.

Kan du låna ut bilen till någon under 25 år?

Ja, men de exakta villkoren som gäller här skiljer sig mellan försäkringsbolag. Ofta är självrisken dubbelt så stor om någon skada skulle ske om föraren är under 25 år.