Hoppa till innehåll

Försäkring elbil

Numera är det vanligt att skaffa en elbil för att spara på plånboken och miljön. Men innan du skaffar en så kan det vara bra att se över en försäkring till elbil. Det är en enkel process att försäkra elbil då allt fler försäkringsbolag idag erbjuder elbilsförsäkringar i takt med att de blir mer populära. Vi följer med dig steg för steg och ser till att hittar ett bra alternativ!

Vilken är den bästa försäkringen för elbil 2024?

Den bästa försäkringen för elbil 2024 är Hedvig tack vare omfattande skydd för maskinskador, inklusive högvoltsbatteri och laddsystem, samt snabb och enkel skadehantering. Deras innovativa digitala plattform ger smidig support och en användarvänlig upplevelse, vilket gör Hedvig till det självklara valet för elbilsägare.

Topplista – Elbilsförsäkringar

   Hedvig Bilförsäkring
  • Modern och ny
  • Ingen bindningstid
  • Billig
  Prisexempel
  Trafikförsäkring: 182 kr
  Halvförsäkring: 232 kr
  Helförsäkring: 392 kr
  Information
  Maskin: 10 år (eller 8000 mil)
  Drulle: Ingår ej
   Gofido bilförsäkring
  • Ingen bindningstid
  • Lågt pris
  • Anpassningsbart
  Prisexempel
  Trafikförsäkring: 198 kr
  Halvförsäkring: 313 kr
  Helförsäkring: 567 kr
  Information
  Maskin: Upp till 8 år eller 10.000 mil
  Drulle: Tillval
   OKQ8 Bilförsäkring
  • Lågt pris
  • Rabatt hos OKQ8
  • Låg självrisk
  Prisexempel
  Trafikförsäkring: 185 kr
  Halvförsäkring: 332 kr
  Helförsäkring: 548 kr
  Information
  Maskin: 10 år (eller 12 000 mil)
  Drulle: Ja (hel- eller halvförsäkring)
   Gjensidige Bilförsäkring
  • 4,6/5 i betyg
  • Allrisk ingår
  • Bra pris
  Prisexempel
  Trafikförsäkring: 185 kr
  Halvförsäkring: 315 kr
  Helförsäkring: 534 kr
  Information
  Maskin: 10 år (eller 12 000 mil)
  Drulle: Ja
   Evoli Bilförsäkring
  • Billigast
  • Ingen bindningstid
  • Bra service
  Prisexempel
  Trafikförsäkring:
  Halvförsäkring: 189 kr
  Helförsäkring: 377 kr
  Information
  Maskin: 10 år (eller 8000 mil)
  Drulle: Ingår ej

Försäkra din elbil

Att försäkra en elbil är egentligen samma sak som att försäkra en vanlig bil, förutom att det finns vissa specifika elbilsförsäkringar du kan välja. Men först behöver du ta reda på vilka grundskydd du behöver och om du ska välja en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring. Har du en ny elbil så har du en vagnskadegaranti som gör det mest lönsamt att skaffa endast en halvförsäkring, men efter det är en helförsäkring bra att ha.

När du har klart för dig hur omfattande bilförsäkring du vill ha till din elbil så gäller det att hitta rätt försäkringsbolag. Detta är speciellt viktigt när du har en elbil då premierna hos försäkringsbolagen brukar skilja sig mer här. Försäkringsbolag har sämre erfarenhet kring att uppskatta pris för försäkringar till elbilar och därför höjer vissa priset rejält, så de kan vara på den säkra sidan. Att välja ett försäkringsbolag som är erfarna med elbilar och inte tar i överkant är därför A och O när du försäkrar din elbil.

Vad kostar det att försäkra en elbil?

Precis som vi gick igenom nyligen så skiljer det sig priset för att försäkra en elbil mycket mellan försäkringsbolagen. Därför så uppmanar vi dig att jämföra många alternativ innan du väljer ett. Det kan dock vara bra att veta på förhand att det brukar kosta lite mer att försäkra en elbil än en vanlig bil.

Förutom valet av försäkringsbolag så är det många faktorer som påverkar kostnaden och du hittar de viktigaste nedan:

 • Modell
 • Ålder på bilen
 • Skick på elbilen
 • Försäkringsbolaget (skiljer sig mycket mellan olika)
 • Din ålder och vart du bor (storstad eller på landet)

Vad är speciellt med en elbilsförsäkring?

Det finns som sagt specifika bilförsäkringar utformade specifikt för elbilar. Den främsta skillnaden på en vanlig bilförsäkring och en elbilsförsäkring är maskinskadeförsäkringen som är annorlunda. En elbil är nämligen uppbyggd på ett helt annat sätt och behöver därför skydd för batteri, batteriladdare och kylsystem.

Men elbilar brukar också vara mer moderna och inkluderar smarta skärmar i bilen som kan gå sönder. Därför finns det ofta skydd som täcker dig om något av dessa tillbehör i bilen skulle sluta fungera.

Försäkra vanliga elbilar

Det ökar snabbt med antalet bilmärken som tillverkar elbilar och de som redan gör det lanserar nya modeller ständigt. Men det finns vissa elbilar som är extra populära och vi tänkte nu gå igenom några försäkringsalternativ till dessa.

Tesla

Tesla är den allra mest kända aktören när det kommer till elbilar och har nu sin populära modell Tesla Model 3 som säljer mycket. Det går antingen att välja en vanlig trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring hos ett av försäkringsbolagen ovan för att försäkra din Tesla Model 3. Eller så kan du välja Tesla Försäkring som är en märkesförsäkring från Trygg-Hansa. Du kan också försäkra den via Tesla genom att vända dig till InsureMyTesla.

Polestar

Polestar är ett svenskt bilmärke som ägs av Volvo och har tillverkat elbilar sedan ett par år tillbaka. För att försäkra en Polestar kan du antingen välja märkesförsäkringen i samarbete med If Skadeförsäkring eller vända dig till ett vanligt försäkringsbolag.

BMW i3

BMW i3 är en populär laddhybrid från BMW som du kan märkesförsäkra genom BMW Bilförsäkring som är ett samarbete med BMW och Trygg-Hansa. Fördelen med att välja den är att du kommer att få extra lång maskinskadeförsäkring, lägre självrisk på vagnskadegarantin och originaldelar vid reparationer. Dock så är premien högre och därför väljer många att vända sig till ett av försäkringsbolagen i listan ovan istället.

Vanliga frågor

Vad skiljer en elbilsförsäkring från en vanlig?

Det är en del saker som skiljer elbilen från den traditionella bilen men den största skillnaden är dess maskin. En elbil har mer teknik involverat och drivs på batterier, vilket påverkar försäkringspriset.

Är elbilen dyrare att försäkra?

Att elbilar oftast är dyrare syns på försäkringspriset, därför är det även dyrare att reparera och ersätta delar på en dyrare bil vilket driver upp priset på försäkringen.

Är batteriet skyddat med en elbilsförsäkring?

De flesta bilförsäkringar för elbilar har en maskinskadegaranti som täcker skador på batteriet. Däremot är det inte alltid fallet så var noga med att kolla upp det innan du tecknar försäkringen.